CODE 66441 ACADEMIC YEAR 2023/2024 CREDITS 7 cfu anno 1 DIETISTICA 9288 (L/SNT3) - GENOVA LANGUAGE Italian TEACHING LOCATION GENOVA PREREQUISITES Propedeuticità in uscita Questo insegnamento è propedeutico per gli insegnamenti: DIETETIC STUDIES 9288 (coorte 2023/2024) METHODS OF APPLIED RESEARCH FOR NUTRITION 66489 DIETETIC STUDIES 9288 (coorte 2023/2024) PRACTICAL-CLINICAL INTERNSHIP - 3RD YEAR 66464 DIETETIC STUDIES 9288 (coorte 2023/2024) MOTHER AND CHILD NUTRITION 66478 DIETETIC STUDIES 9288 (coorte 2023/2024) CLINICAL DIET THERAPY I 66484 MODULES Questo insegnamento è composto da: FOODS AND DIET FOOD CHEMISTRY CHEMISTRY FOR FOOD PROCESSING FOOD MARKETING AND ITS LEGISLATURE TEACHING MATERIALS AULAWEB OVERVIEW Knowledge of food from a chemical, commodity and legislative point of view is central to the training of a food professional. The course intends to prepare the student to deepen the topics covered and to keep up to date with them. AIMS AND CONTENT LEARNING OUTCOMES Gain a deep knowledge on the chemic of aliments and on the alimentary laws and legislation. Have biological notion on the chemical nature of aliments and nutrients. Understand the changes of aliments and food after cooking. Understand the food and aliments labeling, the laws and norms on this purpose, the use and the type of the alimentary additive and on the methods employed for the food preservation. TEACHERS AND EXAM BOARD FEDERICA TURRINI Ricevimento: At the Department of Pharmacy, University of Genoa, Viale Cembrano 4, 16148 Genova after appointment via email: federica.turrini@unige.it LIVIA PISCIOTTA Ricevimento: On appointemnt writing to livia.pisicotta@unige.it DIMI viale Benedetto XV 6 First floor MATILDE BORRIELLO Exam Board MATILDE BORRIELLO (President) LIVIA PISCIOTTA (President) FEDERICA TURRINI (President) EXAMS EXAM DESCRIPTION Written test for all modules. In the event of a health emergency, the exams can be carried out remotely. ASSESSMENT METHODS The student will have to be demonstrate to: - Possess in-depth knowledge of food chemistry. - Have a thorough knowledge of food law. - Know the changes in food after cooking and storage. - Knowing how to understand the food labeling, laws and regulations, types and uses of food additives, food preservation methods. Exam schedule Data appello Orario Luogo Degree type Note Subject 13/06/2024 10:00 GENOVA Scritto + Orale CHIMICA DEGLI ALIMENTI 04/07/2024 10:00 GENOVA Scritto + Orale CHIMICA DEGLI ALIMENTI 25/07/2024 10:00 GENOVA Scritto + Orale CHIMICA DEGLI ALIMENTI 05/08/2024 10:00 GENOVA Scritto + Orale CHIMICA DEGLI ALIMENTI 19/08/2024 10:00 GENOVA Scritto + Orale CHIMICA DEGLI ALIMENTI 05/09/2024 10:00 GENOVA Scritto + Orale CHIMICA DEGLI ALIMENTI 19/09/2024 10:00 GENOVA Scritto + Orale CHIMICA DEGLI ALIMENTI 09/01/2025 10:00 GENOVA Scritto CHIMICA DEGLI ALIMENTI 13/02/2025 10:00 GENOVA Scritto CHIMICA DEGLI ALIMENTI 13/06/2024 10:00 GENOVA Scritto + Orale CHIMICA DELLE TRASFORMAZIONI ALIMENTARI 04/07/2024 10:00 GENOVA Scritto + Orale CHIMICA DELLE TRASFORMAZIONI ALIMENTARI 25/07/2024 10:00 GENOVA Scritto + Orale CHIMICA DELLE TRASFORMAZIONI ALIMENTARI 05/08/2024 10:00 GENOVA Scritto + Orale CHIMICA DELLE TRASFORMAZIONI ALIMENTARI 19/08/2024 10:00 GENOVA Scritto + Orale CHIMICA DELLE TRASFORMAZIONI ALIMENTARI 05/09/2024 10:00 GENOVA Scritto + Orale CHIMICA DELLE TRASFORMAZIONI ALIMENTARI 19/09/2024 10:00 GENOVA Scritto + Orale CHIMICA DELLE TRASFORMAZIONI ALIMENTARI 09/01/2025 10:00 GENOVA Scritto CHIMICA DELLE TRASFORMAZIONI ALIMENTARI 13/02/2025 10:00 GENOVA Scritto CHIMICA DELLE TRASFORMAZIONI ALIMENTARI